• Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Pinterest Clean

We Accept

© 2023 by INDOOR. Proudly created with Wix.com

Δράσεις Αλληλέγγυας Κουζίνας

 

2012: Σε κάθε ευκαιρία τα μέλη του Red Kitchen συμμετέχουν σε συλλογικές αλληλέγγυες δράσεις, ως Συλλογική Κουζίνα, παρέχοντας δωρεάν γεύματα, ανάλογα των δυνατοτήτων τους.

 

2012, Φθινόπωρο: Ενίσχυση του κοινωνικού έργου της Λέσχης Αλληλεγγύης του Ν. Κόσμου με παροχή μαγειρεμένης τροφής.

 

2014, Ιανουάριος: Διανομή γευμάτων σε αστέγους κάτω από τη γέφυρα Πέτρου Ράλλη.

 

2014, Σεπτέμβρης: Συλλογική Κουζίνα στην Πανευρωπαϊκή ημερίδα του UBIE Athens Summit.

2014, Φθινόπωρο: Παροχή τροφής προς την Λέσχη Αλληλεγγύης του Ν. Κόσμου και στη δομή αλληλεγγύης «Μυρμήγκι» στην Κυψέλη

 

2014, 18 & 19 Οκτωβρίου: Αλληλέγγυα Κουζίνα στο Πεδίο του Άρεως στις εκδηλώσεις: «Ελεύθεροι χώροι - η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως»

 

2014, 1 ως 18 Δεκεμβρίου: Παροχή δεκάδων γευμάτων καθημερινά σε αστέγους και διανομή στα σημεία που βρίσκονταν.

 

Χριστούγεννα 2014: Παροχή εκατοντάδων γευμάτων ποιοτικής τροφής την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων και το παζάρι των μικροπωλητών στο Πεδίο του Άρεως, σε αστέγους, τοξικοεξαρτημένους και άλλες ευάλωτες ομάδες.

 

2014, Ιανουάριος: Διανομή 4 τόνων πορτοκαλιών σε ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την “Αλληλεγγύη για Όλους”.

 

2015, Μάρτιος: Συλλογική Κουζίνα στο διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο».

 

Πάσχα 2015: Παροχή εκατοντάδων γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”, την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε αστέγους, τοξικοεξαρτημένους και άλλες ευάλωτες ομάδες.

 

2015, άνοιξη μέχρι 2016, καλοκαίρι: Συνέργειες με τη δομή Αλληλεγγύης του Πειραιά για αξιοποίηση των δωρεών για παροχή γευμάτων σε αστέγους του Πειραιά.

 

2015, φθινόπωρο μέχρι 2016 Ιανουάριο: Συμμετοχή μελών του «Red Kitchen» στην Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και στην υποδοχή τους στην Πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Χριστούγεννα 2015: Παροχή 2.400 γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”,την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε αστέγους, τοξικοεξαρτημένους και άλλες ευάλωτες ομάδες.

 

Πάσχα 2016: Παροχή 1.500 γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”,την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε αστέγους, τοξικοεξαρτημένους και άλλες ευάλωτες ομάδες.

 

Πάσχα 2017: Παροχή 1.200 γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”,την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

 

2017, άνοιξη: Συλλογική κουζίνα στο Πάρκο Τρίτση και πρωτοβουλίες καθαρισμού και επισκευής κτηρίων του.

 

Χριστούγεννα 2018: Παροχή 800 γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”,την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε ευάλωτες ομάδες.

Πάσχα 2019: Παροχή 700 γευμάτων ποιοτικής τροφής, με την υποστήριξη της “Αλληλεγγύης για Όλους”,την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, σε άλλες ευάλωτες ομάδες.
 

Μάρτιος 2019; Παροχή 100 γευμάτων στο Γκύζη.

Σεπτέμβριος 2019: Διανομή 200 κιλών ντομάτες σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες στην περιοχή του Γκύζη.

Η ιστορία της Red Kitchen

Αρχίζει με μοναδικά κεφάλαια

τον εθελοντισμό και την αγάπη για τον άνθρωπο.

 

* Το εγχείρημα της Red Kitchen ξεκίνησε το 2011 ως ιδέα και πρόταση του οικονομολόγου Αντώνη Ανδρουλιδάκη, για την ίδρυση ενός διαφορετικού εστιατορίου, που θα εξυπηρετούσε ισότιμα όλους τους πελάτες, ακόμη και αυτούς που αδυνατούσαν να πληρώσουν για το φαγητό τους, παρέχοντας ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για όλους.
 

* Το φθινόπωρο του 2011 ο Φώτης Σαγώνας και ο Παναγιώτης Καρτσούνης συμφώνησαν με τον Αντώνη Ανδρουλιδάκη για την υλοποίηση της Red Kitchen στην περιοχή των Εξαρχείων.

 

* Στα πρώτα βήματα συνέβαλλαν ο Γιάννης Μπάρκας και η Γεωργία Μπερχιδάκη, στελέχη, τότε, της “Αλληλεγγύης για Όλους”.

 

* Η έλλειψη κεφαλαίου και το γιγάντωμα της κρίσης στην Ελλάδα δεν διευκόλυναν, το 2012, την ίδρυση του εστιατορίου, όπως οραματίζονταν τα ιδρυτικά μέλη του Red Kitchen.

Λαμβάνεται απόφαση ώστε το Red Kitchen να συμμετέχει σε φεστιβάλ και σε αλληλέγγυες δράσεις, με στόχο να επικοινωνήσει το όραμά του, μέχρι την υλοποίησή του.

 

* Την άνοιξη του 2013 με τη συμμετοχή του Red Kitchen στο Alter Summit εντάσσονται στο εγχείρημα ο Γιάννης Κωστάκης, η Γεωργία Οικονόμου και η Σ. Μ. και το καλοκαίρι του 2013 με την συμμετοχή στο Resistance Festival, ο Σωτήρης Τζάρας και ο Θανάσης Λαζαρίδης.


*Το Red Kitchen, τον Ιούλιο του 2013, αποφασίζει να λάβει μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και αιτείται την ίδρυσή του ως Κοιν.Σ.Επ. στο Υπουργείο Εργασίας.
 

* Τον Αύγουστο του 2013 συμμετέχει στην 1η Πανελλαδική συγκέντρωση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ο Φώτης Σαγώνας, γραμματέας του Red Kitchen, εκλέγεται στο συντονιστικό του Πανελλήνιου άτυπου Δικτύου Κοινωνικής Οικονομίας, στο οποίο αναλαμβάνει χρέη Γραμματέα.

 

* Τους μήνες και τα χρόνια, που ακολουθούν, τα μέλη του Red Kitchen έχουν ενεργή δράση ως Συλλογική και Αλληλέγγυα Kουζίνα (δες Δράσεις Αλληλέγγυας Κουζίνας) και σε συλλογικές δομές αλληλεγγύης και Κ.Αλ.Ο.
π.χ. Workshop της Red Kitchen (2013, Δεκέμβρης) με θέμα: «Σιτάρι η θρεπτική του αξία και η χρήση των παραγώγων του», στο συνεργατικό καφενείο Κρίκος, στα Πετράλωνα.

* Η οικονομική αδυναμία της Red Kitchen και των μελών της και η έλλειψη φορολογικής έδρας, έχει ως αποτέλεσμα να διαγραφεί δύο φορές από το Μητρώο Κ.Αλ.Ο. και να ξανασυσταθεί ως Κοιν.Σ.Επ. που θα λειτουργεί ως επιχείρηση από το 2015. Το διάστημα αυτό, συνεχίζονται οι αλληλέγγυες δράσεις της Red Kitchen, μέχρι να καταλήξει στην επιχειρηματική της μορφή, με το κοινωνικό της αποτύπωμα να προηγείται οποιουδήποτε κέδρους.

 

* Συμμετοχή στη συνάντηση 82 κινημάτων αλληλεγγύης (Μάρτιος 2014), για την τροφή στις στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ενάντια στην πείνα, την ακρίβεια και την εξαθλίωση.

 

* Το 2014 φεύγουν από το Red Kitchen οι Σωτήρης Τζάρας και Θανάσης Λαζαρίδης και εντάσσεται ο Κώστας Γκιώνης και η Μελίνα Μαρουλάκου. Το Red Kitchen, με πρόταση του Κώστα Γκιώνη, αρχίζει να πειραματίζεται, στα φεστιβάλ, με ειδικές συνταγές οινόμελου και ρακόμελου με σαφράν.

 

* Συμμετοχή στο 3ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας και οργάνωση Workshop με θέμα: «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως λύση στην Κρίση»

 

* Συμμετοχή, (27/1/2015), στην πρώτη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση Κοινωνικής Σύμπραξης στο πλαίσιο υλοποίησης του Ε.Π.: « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (TEBA)

 

* Από την άνοιξη του 2015 συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Συντονισμός Κοιν.Σ.Επ.» για την ίδρυση ενός δικτύου συνεταιριστικών επιχειρήσεων το οποίο θα προωθεί τις βασικές αρχές της Αλληλέγγυας και Συνεργατικής οικονομίας.

 

* Η Σ. Μ. και ο Κώστας Γικώνης εκπροσωπούν την Red Kitchen στον Συντονισμό Κοιν.Σ.Επ. και σε άλλες κινηματικές πρωτοβουλίες.

 

* Συμμετοχή, τον Οκτώβρη του 2015, στη διοργάνωση του 4ου Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας στο Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

 

* Ο Αντώνης Ανδρουλιδάκης φεύγει από την Ελλάδα και από την Red Kitchen.

 

* Συμμετοχή της Red Kitchen (1/2/2016), με τη Μελίνα Μαρουλάκου, στο 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

* Η Red Kitchen πειραματίζεται, με ιδιαίτερη επιτυχία, σε φεστιβάλ, τη δική της απαστερειώτη μπύρα, την “Κόκκινη”, τα καλοκαίρια του 2016 και 2017. (φωτο)

 

* Φθινόπωρο και χειμώνα του 2016 εντάσσονται στη Red Kitchen ο Τάκης Αραβαντινός, ο Γιάννης Μυτιλίδης, η Ιωάννα Σκόνδρα, ο Βασίλης Σουβατζόγλου και ο Κώστας Παπαπαναγιώτου, ενώ αποχωρούν η Σ. Μ., η Γεωργία Οικονόμου, ο Κώστας Γκιώνης, ο Γιάννης Κωστάκης και η Μελίνα Μαρουλάκου.

 

* Από τον χειμώνα του 2016 η Red Kitchen προωθεί σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις προϊόντα φορέων Κ.Αλ.Ο. και μικρών ελλήνων παραγωγών και έρχεται σε επαφή με παραγωγούς από παζάρια χωρίς Μεσάζοντες για την προώθηση προϊόντων τους.

 

* Η Red Kitchen συμμετέχει στην ίδρυση της πρώτης Ένωσης Φορέων Κ.Αλ.Ο. Αττικής σύμφωνα με τον νέο Νόμο 4430/16.

 

* Από την Πρωτομαγιά του 2017 ως και την άνοιξη του 2018 η Red Kitchen αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Κ.Αλ.Ο. στο Πάρκο Τρίτση, με συνελεύσεις δομών που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο, Συλλογική Κουζίνα, καθαρισμό του πάρκου και επισκευές χώρων του.

* Φεύγει από το Red Kitchen o Κώστας Παπαπαναγιώτου για να συμμετάσχει στην ίδρυση μιας νέας Κοιν.Σ.Επ.

 

* Το έργο και οι πρωτοβουλίες της Red Kitchen και «ο Άλλος Άνθρωπος» προβάλλονται στην εκπομπή «Αλτερνατίβα» της ΕΡΤ3.

 

* Με πρόταση του Γιάννη Μυτιλίδη η Red Kitchen πειραματίζεται με ασιατικές και άλλες εξωτικές γεύσεις και προτάσεις.

 

* Εκπτώσεις της Red Kitchen σε Ανέργους στα φεστιβάλ που συμμετέχει.

 

* Ο Φώτης Σαγώνας εκλέγεται Γραμματέας στον «Συντονισμό Φορέων Κ.Αλ.Ο. Αθήνας»

 

* Συμμετοχή στις EXPO ΚΑλΟ το 2017 στο Γκάζι. (φωτο)

* Συμμετοχή σε εκθέσεις ΚΑλΟ στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος.

 

* Συμμετοχή στις EXPO ΚΑλΟ το 2018 στο Παλιό Χρηματιστήριο. (φωτο)

 

* Νοέμβριος του 2018 νοικιάζεται χώρος στο Γκύζη για τη λειτουργία «Συνεταιριστικού και Αλληλέγγυου Παντοπωλείου».

 

* Η Red Kitchen εντάσσει στα προϊόντα της και αγαθά παγκόσμιου Δίκαιου Εμπορίου.

 

* Η συνέλευση του Red Kitchen αποφασίζει εκπτώσεις για τις αγορές προϊόντων από ανέργους, φοιτητές, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ και ευάλωτες ομάδες.

 

* Τον Φεβρουάριο του 2019 η Red Kitchen συνεργάζεται με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών για την εκπαίδευση των μελών της και τη διαμόρφωση του παντοπωλείου της, ώστε να είναι φιλικό για τυφλούς και ΑμεΑ.

 

* Αιτείται στον Δήμο Αθηναίων για τη διαμόρφωση των κοντινών πεζοδρομίων με ράμπες και οδηγούς όδευσης τυφλών ώστε να καταστούν φιλικά προς ΑμεΑ.

 

* Ξεκινά το Συνεταιριστικό και Αλληλέγγυο Παντοπωλείο Red Kitchen, στην Παναγιωταρά 19, στο Γκύζη.

*Συλλογική Κουζίνα για την Καθαρά Δευτέρα (11/3/19).και την 25η Μαρτίου με δωρεάν γεύματα σε γείτονες και περαστικούς.

Σεπτέμβριος 2019 η Red KItchen διανέμει δωρεάν 200 κιλά ντομάτες σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες στο Γκύζη, με τη στήριξη της Αλληλεγγύης για Όλους.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now